Voor het voormalige TMI/Hekkensterrein in Tegelen is door CB5 een ruimtelijk concept en stedenbouwkundig plan ontworpen. Een plan dat zich richt op de omgeving, maar ook oog heeft voor het verleden. Aan de noordzijde sluit het plan aan op de wijk Maasveld en in het zuiden op het historisch centrum van Tegelen. Aan de oostzijde is binnen het plan ruimte voor een architectonische link met het industriële verleden. Deze drie gebieden krijgen elk een eigen architectuur, maar moeten wel een geheel vormen rondom een groene kern.
Aan QMVH architectuur is gevraagd om de ontwerpen voor de woningen en appartementen in het plan te maken. Wij hebben het voorstel gedaan om binnen het bureau drie verschillende architecten aan het plan te laten werken. Een voor ieder deelgebied. Daarmee zorgen we voor diversiteit in de ontwerpen, maar borgen we als bureau ook de architectonische samenhang binnen het geheel.
We hebben in de directe omgeving van het plangebied gekeken naar (architectonische) elementen die ons aanspreken en die we terug willen laten komen in de ontwerpen. Dit zijn bijvoorbeeld gebouwvormen, dakvormen, maar ook kenmerkende baksteendetails. Daarnaast hebben we in enkele ontwerpsessies gekeken naar welke architectonische elementen terug kunnen komen binnen alle drie de deelgebieden. Denk hierbij aan bepaalde baksteentypes en accentkleuren. Dit om niet alleen samenhang met de bestaande omgeving te krijgen, maar ook binnen het plangebied zelf.
“Het gedeelte dat aansluit op het historisch centrum van Tegelen is het deelgebied ‘Dorps wonen’. Voor dit gebied heb ik zeven verschillende woningtypen ontworpen. Aan de randen van het gebied komen vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. Binnenin het gebied levensloopbestendigde woningen. Het dorpse karakter ontstaat door de grote diversiteit aan nieuwe woningen, de zes bestaande woningen en de verschillende architectonische verschijningsvormen. Wat hen verbindt is eenvoud en bescheidenheid in verschijningsvorm. Mooi metselwerk met versieringen en minimalistische details. Zoals veel terug te vinden is in oude bakstenen gebouwen.”
“Het gehele plangebied is het voormalige bedrijfsterrein van de firma Hekkens met enkele panden die een duidelijk herkenbare industriële architectuurstijl hadden. Als referentie naar deze panden is besloten om een deelgebied een verwijzing naar het industriële verleden te geven. Dit is mijn deelgebied. Met name het appartementengebouw en de drielaagse rijwoningen hebben een sterk industrieel karakter gekregen door toepassing van slanke metalen kozijnen, dakvorm, balkons en keuze kleur en uitstraling metselwerk. Door dezelfde stenen toe te passen, is er aansluiting gezocht met de naastliggende vrijstaande woningen. Daarbij heeft de woning aan de Venloseweg nog een eigen karakter gekregen als entree van het plangebied.”
“Het deelgebied dat aansluiting moet vinden op de wijk Maasveld heb ik voor mijn rekening genomen. Een van de onderdelen die mij erg aanspreken in dit gebied zijn de sociale huurwoningen. Tegenwoordig zie je vaak dat binnen dit type woningen vooral aandacht is voor bouwkundige kwaliteit en dat de architectuur een ondergeschoven kindje is. Mijn ambitie daarin ligt echter hoger, omdat ik van mening ben dat goede architectuur zorgt voor betere leefomgevingen. Gelukkig hebben we in woningcorporatie Antares een opdrachtgever die deze ambitie deelt! Een dankbare referentie zijn de jarenvijftigwoningen die in de Veldstraat staan. De bakstenen versieringen rondom de entree en de betonnen sierelementen bij de raamopeningen hebben hun weg gevonden naar diverse typen woningen binnen Boschkamp.”
Interesse om regelmatig op de hoogte te worden gehouden, en updates te ontvangen over de ontwikkeling van dit project? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.